PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

online-gokken

Aantal gokkers groeit explosief

Het Financieele Dagblad heeft een artikel gewijd aan het tweejarige bestaan van legaal online gokken in Nederland, geïnspireerd door het recent gepubliceerde vijfde monitoringsrapport van de Kansspelautoriteit (Ksa) en een rapport over de zorgplicht. Hierin wordt belicht dat de rappe marktgroei en ontoereikende preventiemaatregelen zorgen baren.

Het artikel beschrijft de evolutie van de Nederlandse online gokmarkt over de afgelopen twee jaar, met aandacht voor:

  • Groei van online gokkers na de nieuwe wetgeving
  • Stijging in omzet van gokbedrijven
  • Groei van legaal gokken
  • Toename in probleemgokkers

Verschillende experts, waaronder Ksa-voorzitter René Jansen, delen hun inzichten. Het artikel onderstreept de zorgen van Mirjam Bikker van de ChristenUnie, die de legalisering als problematisch beschouwt, gezien de toename van nieuwe spelers en onvoldoende verslavingspreventie.

Een belangrijke focus ligt op de invloed van gokreclames. De krant stelt dat deze reclames voor een aanzienlijke groei hebben gezorgd, wat wordt ondersteund door de woorden van Jansen: “Er werd zo massief reclame gemaakt dat daar een aanzuigende werking vanuit is gegaan.”

Het artikel belicht verder het gemiddelde maandverlies van € 170 per speler. Tony van Rooij van het Trimbos Instituut waarschuwt echter dat gemiddelden misleidend kunnen zijn, omdat een klein percentage spelers voor het merendeel van de inkomsten zorgt.

Floor van Bakkum, van Jellinek, wijst op de kwetsbaarheid van jongvolwassenen en de risico’s van verslaving op jonge leeftijd. Er wordt opgemerkt dat gokbedrijven de zorgplicht anders interpreteren, wat tot onduidelijkheden leidt. Peter-Paul de Goeij, voorzitter van NOGA, pleit voor helderdere richtlijnen.

Het stuk eindigt met een discussie over speellimieten. Terwijl sommigen een algehele limiet onpraktisch vinden, pleit Arnt Schellekens, Nationaal Rapporteur Verslavingen, voor de implementatie ervan.

Daarnaast vermeldt het artikel een BNR-interview met Jeroen Piersma, de journalist achter het FD-artikel. Piersma stelt dat de legalisering niet het beoogde effect heeft gehad en benoemt de constante toegankelijkheid van online gokken via smartphones als een uitdaging. Hij merkt op dat gokreclames een grote aantrekkingskracht hebben gehad, maar prijst het snelle politieke ingrijpen na publieke verontwaardiging. Piersma meldt tenslotte dat de Ksa overweegt de huidige regelgeving aan te scherpen.